25 maart 2010

Akkoord? Programma? Boterbriefje?

Op 17 maart in de middag was het zo ver: de mededeling dat een nieuw college werd gevormd kwam door. diezelfde dag viel ook de agenda voor de raadsvergadering in de bus - met als agendapunt een debat over het collegeprogramma 2010-2014. Nou zit er, volgens mij, een verschil tussen het moment waarop partijen een akkoord bereiken en het presenteren van een collegeprogramma. Toen dan ook een dag of twee later een geschrift onder de titel 'akkoord' van het net te plukken was, vatte ik dat op als een intentieverklaring. En dat is het ook: veel intentie, vooral om 'elkaar te vertrouwen'. Het stuk heeft een hoog gehalte 'mission statements'. En dat is prima als je het met elkaar wilt gaan doen. Nou nog de uitwerking - wij zien die met spanning tegemoet.
--
O, jéeee - wijst een collega me erop dat er echt staat: " ...dat een goede samenwerking niet zozeer gestoeld is op gedetailleerde afspraken, maar op vertrouwen in elkaar. (...) dat bij de uitwerking van haar beleid het college de concrete voorstellen eerst zal toetsen aan de volgende uitgangspunten: ..." - gevolgd door 1 t/m 8 - zoals gezegd: mooie kreten, maar zonder details of duidelijke keuzes.
Geen keuzes, dus? In elk geval geen details. Alleen uitgangspunten? UITGANGSPUNTEN? Om bezuinigingen, moeilijke keuzes en stevig beleid neer te zetten  $)#&a@p;(Q*#?!grrrrrr.... Wij blijven positief en optimistisch.
Leve de transparantie. Leve de intentie om eerst zelf (op wethouders) te bezuinigen. Leve een overhaast huwelijk. Onbezonnen? Of héél geraffineerd?
'Ze' hebben een flinke (2/3) meerderheid. Dat zal het wel zijn. Dat de VVD van leer trekt met haar profijtbeginsel was te verwachten. Maar dat D66 kennelijk het akkoord voor transparantie laat gaan, is een raadsel. En CDA wil kennelijk zo graag, dat zij haar reputatie van 'alleen de centen' eer aandoet.
We komen trouwens op andere plaatsen in de zaal te zitten. Dat lijkt het eerste discussiepunt te zijn. Gaan we een collegeperiode vol stormen in borrelglaasjes tegemoet? Aan de oppositie zal het niet liggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten