15 december 2009

KiesKompas: Zin in de Toekomst


Het heeft wat voeten in de aarde, maar het gaat er van komen: KiesKompas voor de Gemeente Heemstede. Gisteren (maandag) de tweede bijeenkomst gehad - natuurlijk ook al avonden achter de computer om stellingen te maken en scores in te vullen. Voor Heemstede moest de heer Andre Krouwel himself  er aan te pas komen de eerder verzamelde en opgestelde vragen beter te (laten) formuleren en in een goed volgorde te brengen. Ach, ja - er was één collega die alle vragen 'te links' vond, per definitie. En er waren ook een paar mensen die alle vragen 'eigenlijk anders' wilden. Zo had het KiesKompasTeam ook een paar meer landelijke thema's ingemoffeld. Denk aan 'een coffeshop in Heemstede' - die vraag werd afgevoerd (al die tuinen - eigen teelt genoeg, moet het motto geweest zijn). Maar ook de stelling 'in Heemstede mogen nieuwe woningen gebouwd worden' haalde het niet. Veel vragen moesten ook om-geformuleerd, van wel naar niet, of omgekeerd. Daarmee wordt een vraag vanzelf meer links of rechts namelijk. Bijvoorbeeld: 'de OZB mag zo nodig worden verhoogd' = links, want het betekent meer geld tot nut van het algemeen // of  'de OZB mag niet worden verhoogd' = rechts, want het stokpaardje van de VVD. Natuurlijk is er nauwelijks plaats voor nuance bij stellingen. Dat is ook niet de bedoeling, want je moet je van elkaar kunnen onderscheiden - anders heeft de kiezer er nog niets aan.Voor wie het systeem niet kent: na invullen kun je doorklikken en de argumentatie voor een stellingname bekijken, van jouw partij en van de anderen.

Eén ding is het spannendst: soms kom je na het invullen bij een heel andere partij uit dan je aanvankelijk dacht. Zou dat soms veroorzaakt hebben dat we zo lang over de formuleringen deden? Er zijn natuurlijk altijd politici die persé geen ferme standpunten willen hebben. Ahem.

Ik ga niks verraden. Het Kompas komt zo begin februari in de lucht. Maar thema's zijn: subsidies,  de OZB, wel of niet bouwen (en voor wie?), de Dreef als snelweg, auto's en parkeren, sportvoorzieningen en natuurlijk milieu. Uiteindelijk gaat het om het verdelen van de knikkers - en wie de knikkers op welke manier verzamelt, zoals gewoonlijk... Wat lijkt Kopenhagen toch soms ver weg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten