1 mei 2010

Riolering - echt interessant!

"Wat kan er saaier zijn dan een rioleringsplan?", was de eerste gedachte van sommigen tijdens de Commissievergadering Ruimte deze maand.  Ik aarzelde ook, maar het bleek heel erg mee te vallen. De presentatie, verzorgd door een medewerker van een aan Rijnland gelieerd onderzoeksbureau, was levendig en bevatte soms heikele discussiepunten. Ja, bij dit thema is klimaatverandering geen 'politieke keuze', maar een feit waarmee gerekend kan worden. Het hoe(veel) of wanneer is natuurlijk nog onbekend. Maar de dreiging van natte voeten, of erger, in de toekomst inspireert beleidsmakers tot mooie scenario's en bijbehorende beleidskeuzen. We leerden over afkoppelen, regenwater afleiden van het riool, en T-2, T-5, of T10. Het laatste is een maat voor regenbuien die ons op de pet kunnen vallen. En die maat maakte de presentator aanschouwelijk door op kaartjes van Heemstede te laten zien waar de plassen, dan wel de zwembaden vooral kunnen komen te liggen (welbegrepen: we zitten nu op nivo T2 - en kunnen voor de andere kiezen). Natuurlijk gaat het over de investeringen die gepleegd kunnen worden in de afweging tussen al die variabelen. Een licht Monopoliespel-gevoel bekroop mij bij een grafiek waarop te kiezen viel tussen x-maatregel met of zonder 1M (=1 miljoen). Dat ging over de keuze tussen een miljoen meer of minder en de kans op natte voeten of een nat middel (of een nat hoofd?!) 
Goed is dat er mensen zijn bij het Waterschap (nog wel) die zich serieus zorgen maken over de middellange termijn (een jaar of veertig, vijftig van nu). Moeilijk vind ik dat wij daarover moeten beslissen in een tijd van angst- en doemscenario's. Wat nou als we cultuur, sociale voorzieningen etc. af moeten zetten tegen zwembaden van regenwater in sommige delen (niet de rijkste...) van Heemstede?
En waar zit de relatie tussen dit alles en de trend om je tuin te verstenen? Dat dicht plempen van tuinen gebeurt natuurlijk het meest bij de huizen die toch ook al de grootste daken hebben...
En tot slot is er dan het regeltje dat 'huiseigenaren gestimuleerd kunnen worden om zelf water op te vangen, of te bergen'. Ik dacht dat ik het niet goed zag. Is net het Vogelpark klaar, met alle narigheid van dien, blijkt dat sommige bewoners dus toch een watertank in de tuin hadden mogen leggen. Dat idee werd in de raad drie jaar geleden nog weggehoond. 't Is maar dat we niet vergeten wie ook alweer welk gevoel voor termijnen had. Zeker als het over waterafvoer gaat. En zeker met de klimaatverandering, wie of wat daar ook de oorzaak voor is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten