5 januari 2010

En we gleden het nieuwe jaar in...

Een echte winter met echt genieten. Zondag al in Ankeveen op de schaats. En gisteren op (de Nieuwjaarsreceptie) het Nieuwjaarsfeest van de gemeente. Ondank het feit dat bijna alle wegen in Heemstede onder een glanzend laagje ijzel lagen was de opkomst goed - een volle raadzaal en zelfs nog mensen daarvóór in de hal.
Burgemeester Marianne Heeremans hield een vlammende toespraak. Knap hoe ze terugkeek op de afgelopen raadsperiode en in één moeite door inspiratie bood voor de aanstaande verkiezingsstrijd. Nou hoor je dat als 'burrie' ook te kunnen, maar ja, het gaat de een beter af dan de ander. Marianne presenteerde (deels) haar verwerking van het artikel van Paul Frissen (NRC - 12-13 december 2009) over hoe politici 'model' moeten zijn voor degenen die ze vertegenwoordigen. Wij hadden van dat artikel al een kopie gekregen, als extra Kerstkadootje. Frissen suggereert een (gezonde?) vorm van afstand tussen burgers en politici. Zit wat in: je wordt ook geacht verder te kijken dan je neus (het eigenbelang) lang is. En dat ís vaak moeilijk in de praktijk. Marianne's speech mondde uit in een pleidooi om anders met emoties om te gaan: erkennen, maar je er niet door mee laten slepen. Kortom: losgaan als politicus (-ca) maar met een flinke eetlepel ethiek en meer dan een snuifje beleefdheid. Een recept waar we het mee kunnen doen. Eens kijken of dat recept gaat werken in verkiezingstijd.
Hedenavond weer gewoon fractieberaad. Een lange vergadering: voorbereiding van commissievergaderingen met soms heikele onderwerpen, de posters die een ontwerp vragen, materiaal dat besteld wil worden en een vol-lopende agenda's. Nu al!  Wat was het rustig, zondag op het ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten