25 februari 2010

Reclame - reclame - boehoehoehoe

Verkiezingstijd is niet de tijd om sacherijnig te zijn. Opgewekt en optimistisch beweeg ik door het dorp, pluk het krantje van de mat en ga met een kop koffie achter de computer zitten. Ik heb mijzelf geprogrammeerd om alleen maar te genieten - dit is een heerlijke, spannende tijd. Zoals Wim Westerman (#GLVelsen - pardon, d.i. Twittertaal) in zijn campagne / Nieuwjaarsspeech al zei: "GroenLinks is goed ("ook goed", zei hij) in constructief en positief-kritisch samenwerken". Maar dan moet je natuurlijk wel collega's van die andere partijen hebben die dat ook willen. En ik maar zoeken, en vrolijk kijken en tegen mijn collega's zeggen dat het woensdag pas allemaal gebeurt. En dat we zo'n leuke folder hebben - met de Enige Echte Heemstede Puzzel - van onze eigen Trudy. En zaterdag, om de afzettingen heen, rijdt Co met zijn Busje-met-posters om het  OV-punt te maken.

Ik kijk niet naar die 9 (negen!) advertenties van de PvdA; ik fiets heel hard langs bushokjes vanwaar mij het hoofd van Pieter vd Stadt aangrijnst; en ik bel niet naar de krant om te vragen waarom ze zelfs ons persbericht over 'Het Busje Komt' - op zaterdag, gratis, naar de Binnenweg - niet hebben geplaatst (ik weet al dat beide Heemsteedse kranten het 'over het hoofd gezien hadden' - zoals ze lieten weten). Ik maak me niet druk over al die extra folders, die in prullenbakken verdwijnen. Kijk, iedereen kan fouten maken, al ben je nog zo professioneel. Dat hebben we met meer dan z'n zes miljoenen geleerd deze week. En wat fantastisch dat die schaatsmannen echt optimistisch, constructief en vrolijk blijven. Daar kan ik vast een boel van leren.

Laat ik dat dan ook maar doen. Vandaag twee stércolleges gemaakt - eentje voor morgen, voor aankomende masterstudenten en de mooiste voor overmorgen : ouders van allochtone afkomst krijgen voorlichting over De Universiteit. De VU trekt veel studenten van allochtone afkomst, vandaar. En wie mag de ouders een proefcollege geven? Juist, ja, ikke! Daar word ik nou erg warm van. Niet van de VU, maar van die ouders. Niet om reclame te maken, maar om ze te ZIEN, en te SPREKEN - al zijn het er honderdvijftig - ik mag weer in het grote aquarium. En dan daarna met volle vaart in mijn ligfiets weer de Binnenweg over - het Busje van GroenLinks ontwijkend - en laten zien dat we constructief en blij kunnen zijn, ook buiten de bushokjes.

22 februari 2010

Flyeren - in goed Nederlands

Het was fantastisch, afgelopen zaterdag. Over het algemeen vind ik 'flyeren' een moeizame activiteit; folderen ook, trouwens. Luidruchtig 'kies mij' uitstralen is niet mijn favoriete bezigheid. Maar met mensen over politiek discussiëren vind ik wel leuk. Nou, te discussiëren was er genoeg. Een gevallen kabinet en een onstuimige raadsvergadering van de afgelopen week geven genoeg stof om 'het over DE politiek te hebben'. Veel mensen blijken erg teleurgesteld in de politiek. Er zijn ook echt boze, giftig-kwade mensen. En er zijn mensen die zeggen 'ik heb niet veel met politiek', maar die dan in een gesprek uitstekend op de hoogte blijken te zijn. En natuurlijk zijn er mensen die stil staan bij je - en je hun angst toevertrouwen. Nieuwe verkiezingen, ja. Maar wat nou toch als het 'over rechts' zal gaan? Wat kun je dan anders zeggen dan: gaat u nou maar stemmen - stemmen is het belangrijkste. 't Is mooi als u GroenLinks stemt, maar stemmen is nog belangrijker. Traditiegetrouw helpt het links niet als de opkomst laag is. Dat komt omdat  de gezagsgetrouwen meestal rechts stemmen: behoudend en conservatief. Maar die stemmen dan ook, altijd.
Het hielp zaterdag ook dat we naast het CDA stonden: zij met een vrachtwagen waarin ze alleen maar vijf minuten de heer Donner ontvingen - maar wij met een echte velomobiel (zo'n 'banaan'-fiets), helemaal opgetuigd met posters en balonnen. Eerlijk  is eerlijk: Donner kwam zich spontaan en aardig voorstellen bij ons, concurrenten. En vervolgens vertrok de CDA-colonne naar koffie en lunch. Later werden er nog appels uitgedeeld, felgroene. Als je de Binnenweg zo overzag op zaterdagmiddag, dan kan het niet anders of het valt op: je ziet steeds meer groen in de politiek. Naast ons dus het CDA, ter hoogte van de Dekamarkt ook nog D66 (wit - groen) en dan de PvdA, traditioneel met rood - groen via de rozen. Benieuwd hoe lang dat groen groen blijft. Zou daar een houdbaarheidstermijn aan zitten?

17 februari 2010

Groen Werkt : Net Werk

De afgelopen weken was ik druk bezig met het schrijven van een artikel.  Het gaat over tijd, natuurlijk, want dat is mijn lust en mijn leven. In dit geval schreef ik over carrière, leeftijd en m/v-posities. En ik zat uren achter het scherm, zoals je vroeger achter een blad papier kon zitten. Alleen het staren uit het raam is hetzelfde gebleven.
Mede daardoor had ik de kans om tussendoor steeds binnenkomende mails te bekijken, Twitter en Facebook in de gaten te houden, en alle buitenwereldnieuws te volgen. Van de (voorbereidingen op de) Olympische spelen tot discussie over wie er ooit voor of tegen bestemmingsplannen had gestemd in Heemstede. Het Heemsteedse Nieuws dreigde telkens het wereldnieuws te verdringen. Ga maar na: De Heemsteedse Courant is kampioen in het bijhouden van digitale kranten. Komt er 's middags een berichtje over monumenten in Heemstede, schrijf ik dat wij daar al wat aan hadden gedaan, staat er 's avonds alweer een herziene versie over het onderwerp op Internet! Chapeau!
Maar wat moet ik er nu eigenlijk mee? Dat wil zeggen: het is leuk om te doen - en veelzeggend om te zien dat maar een paar Heemstedenaren, waaronder drie collega-politici, kennelijk ook het web opzoeken om zich in 'discussies' te mengen. Welke waarde heeft dit nieuws? Hoe representatief is een poll als je er mensen heen stuurt. Of moeten we ervan uitgaan dat over vier jaar de campagne zich nog uitsluitend op het web zal afspelen? Ik denk het toch niet! Al zouden sommige PvdA-leden dan wel 'uit de kou' zijn.
Hilarisch was dat ik reageerde op een berichtje van D66 - omdat ze een klimaatneutraal Heemstede willen realiseren. Om allerlei redenen is het niet gelukt om een lijstcombinatie tot stand te brengen tussen de drie linkse partijen (en dat was goed geweest om een mogelijke restzetel niet te verliezen - niks meer en niks minder!). Maar toen ik reageerde met 'eindelijk medestanders' waren er aankomende D66-collega's die zich onmiddellijk uitputten in afwijzing van welke samenwerking dan ook. Slim hoor - ieder voor zich? Met God ergens anders?

Goed, ik maak dit voor het eerste als lijsttrekker mee - de vorige keer had ik helemaal geen ervaring. Ik schaamde me toen bijna om voor de HEMA te flyeren; "jezelf verkópen, het gaat toch over de inhoud?" (ik) - "Ja, maar die inhoud moet je wel naar mensen tóe brengen" (Trudy)- "O" (ik) - [et cetera]. Gisteren namen we als lijsttrekkers allemaal deel aan een debat dat door de ouderenbonden samen met Casca was georganiseerd. Links en rechts van mij putte iedereen zich uit in varianten op 'kies mij' - er zit niets anders op: meedoen! Wat leken we het toch allemaal goed voor te hebben met ons publiek, de kiezers. 'De' ouderen in dit geval. En wat was er bij sommigen weer een hoog niveau van 'de kaas van een anders brood eten'. Maar dat hoort erbij, kennelijk. Ik betoogde als jonge oudere (of oude jongere) niet tot één groep te horen. 55+ als één groep? Dat bedenk je ook niet voor 55-, tenslotte. En veel over woningen: ik dacht bij mezelf 'als ik daar als oudere zat, zou ik het gevoel krijgen dat ik nu toch echt MOET verhuizen'.
Niets tegen woningbouw op bestaande locaties. Niets tegen mantelzorg, of thuiszorg, of dagzorg - alle vormen van zorg zijn goed als ze nodig zijn - alleen moeten we onze kinderen wel zo opvoeden dat ze dan ook de zorg ingaan. Welzijn Ouderen had dat goed voor elkaar: een stoere meid van een stagiaire - mag nog niet stemmen, maar wel in het ouderenwelzijnswerk! Ook chapeau!

Maar het zet je aan het denken - zeker als je al zoveel 'levensloop' en 'carrière', wat zeg ik 'loop-baan' in het hoofd hebt. Groen Werkt - Groen Werkt HARD! Groen Werkt zich te Barsten. Werken, net werk, net-werken. Overal aanwezig via de nieuwe media... Volgens mij hoeven we voor mijn generatie niet meer te bouwen. Een hokje met computer, magnetron en wc is meer dan genoeg! Ik heb veel collega's een beetje leren kennen via die media. En ik word overal gevolgd, vrijwillig. Moeten ze een keer een film over maken. Ben benieuwd hoe die achtervolgingsscènes er dan uit zien.

10 februari 2010

Carmen van der Hoff (D66) wil een klimaatneutraal Heemstede | Heemstede e.o. (Heemsteedse Courant)

Carmen van der Hoff (D66) wil een klimaatneutraal Heemstede | Heemstede e.o. (Heemsteedse Courant)

Zomaar op een woensdagochtend - wat een heerlijke verrassing ...
Eindelijk medestanders voor het weggehoonde idee om Heemstede klimaatneutraal te maken. Wie weet waar dit op 4 maart toe kan leiden...
Klimaatneutraal: het streven is er al, wethouder Struijf heeft erg zijn best gedaan - maar waar we altijd weer op hamerden: er moet meer samenhang in het milieu- en duurzaamheidsbeleid. En het moet vergelijkbaar zijn met wat elders gebeurt.
Het antwoord was, nog afgelopen herfst: klimaatneutraal klinkt goed, maar je kunt beter de goede dingen doen dan het onmogelijke nastreven. Het onmogelijke? Hoezo? Hoe zouden we dat kunnen weten als we hap-snap goede dingen doen? Samenhang en een na-te-streven doel waar je beleid op voert - dat is waar het om gaat. Nu zijn twee partijen erg uitgesproken. Wie volgt?

8 februari 2010

Een lightrailverbinding naar Zandvoort?

De Heemsteedse Courant publiceert momenteel elke week de antwoorden van partijen op een stelling. Dat antwoord mag dan maar 75 woorden lang zijn. Maar hoe komt zo'n antwoord tot stand? Is iedereen het altijd met elkaar eens? En: hoe kom je tot een 'grootste gemene deler'? Vandaar deze week: de antwoorden van fractiegenoten achter elkaar. Om de nuance te laten zien en te illustreren:

GroenLinks–Discussie over de stelling: 
'Een lightrail–verbinding zal de fileproblemen naar Zandvoort oplossen.'

(Huub)Helemaal mee eens! Het zou fantastisch zijn een lightrailverbinding richting Zandvoort. Deze moet dan wel een hoge frequentie hebben in het zomerseizoen. Leg hem aan op de plaats van de oude trambaan, nu fietspad. Alternatieven voor de fietsers: de mogelijke openstelling van een fietspad vanaf de Oase (Waterleidingduinen) of het vrijliggende fietspad naast de gewone doorgaande weg naar Zandvoort.

(Henk) Inderdaad een prima stelling, al gaat het wat ver daarvan de oplossing van alle fileproblemen te verwachten. In mijn statenperiodes werd er ook steeds over gepraat, maar de rapporten verdwenen in een la. De lightrail zou over de spoorlijn Haarlem/Zandvoort rijden en verlengd worden langs de boulevard tot Bloemendaal aan Zee. Tijd om dit plan opnieuw op te pakken. Dus geen lightrail langs de Zandvoortselaan. Wel zou de bus langs deze weg een vrije baan krijgen, maar dat hebben omwonenden getorpedeerd. Dus mag de bus op drukke dagen braaf in de file staan! Groeten, Henk

(Trudy)Waar komen de strandminnaars die naar Zandvoort gaan vandaan?

Vanuit Amsterdam is er een goede treinverbinding tot aan het strand. Toch komen Amsterdammers veel met de auto. Duitsers komen alleen met de auto. Hoofddorp, ja misschien komen die met een lightrail als er een aansluiting is op de Zuidtangent. Haarlem en Heemstede? Haarlem kan voor een groot deel heel goed met de fiets of trein maar doet dat maar voor een deel. Heemstede heeft alleen de fiets of de -ook in de file staande - bus. Misschien zal een lightrail verbinding schelen.
Kortom, een lightrailverbinding is een beperkte, vrij starre en dure oplossing. Vooral ook duur omdat het probleem er maar een beperkt aantal dagen per jaar is. De rest van het jaar zal de bezetting beperkt zijn. M.i. moet je eerder aansturen op een vrije busbaan, goedkoper en ook beter voor politie en ambulance. Want ja, die hulpdiensten, die kunnen niet over de licht rail. Succes ermee Ida, Trudy

(Co)Een lightrail is aanlokkelijk, maar wel een dure oplossing. Dat een extra OV voorziening nodig is om het fileprobleem op te lossen, is evident. Een vrije busbaan à la de Zuidtangent lijkt mij een realistischere optie. Zo mogelijk gekoppeld aan enkele haltes met goede parkeervoorzieningen. Met vriendelijke groet, Co Leuven

(Paola) Ik sluit mij bij de opmerkingen van Co en Trudie en Henk aan.

1 Er is een probleem en een feitelijke situatie - zie Henk

2 Wat zijn de oorzaken van het fileprobleem – zie Trudie en Henk

3 Is deze situatie met lightrail op te lossen? - zie Co.

Ik denk dat uitbreiding van het openbaar vervoer, trein en bus hier de optie is. Groetjes, Paola

En het hieruit gecomponeerde antwoord? Zie de website van de Heemsteedse Courant vanaf woensdag.